Rapport från Framtidsfesten

Rapport från  Framtidsfesten 2016

Framtidsfesten 2016 arrangerades på Hallandsgården av Omställning Halmstad i samarbete med Klimataktion Halmstad, Ekoteket och Hallands konstmuseum.

Hallandsgården är ett friluftsmuseum beläget på Galgberget i Halmstad. Stället, som består av ett flertal äldre byggnader samt odlingar, är en trevlig och familjevänlig miljö. Där finns bland annat lekplats och ett café som drivs av Ekoteket med fokus på ekologiskt och närodlat. Caféet var mycket välbesökt under Framtidsfesten.

Ungefär 800 personer besökte Hallandsgården under dagen. Det var inte strandväder men våra gäster blåste ändå inte iväg.

IMG_0658

Några av marknadsstånden som bland annat sålde ekologiska matvaror och barnkläder.

Mål och syfte med dagen. (Varför och vad)

Vi planerade en dag baserat på Omställningsnätverkets principer (http://omställning.net/om/sju-principer/ ) positiva visioner, nätverksbygge, tillgång till kunskap & återtagande av kunskap.

Framtidsfesten var tänkt som en lustfylld folkbildning för hela familjen för att inspirera till hållbart leverne, där vi kan visa fram alternativ till konsumtionssamhället.

Med knytkalasmetoden bjöd vi in lokala deltagare från flera håll. Alla tog med och satta upp bord och tält man själv behövde. Programmet blev en bred blandning av aktiviteter riktade både till nyfikna som ville lära sig mer och barnaktiviteter för familj. Vi bjöd på två föreläsningar, dels om baljväxternas nytta, dels om möjligheterna i att använda återbrukat material vid renovering och husbyggen. Ett antal workshops pågick också under dagen, bland annat i yoga, hantverk och återbruk. En marknad fylld av hantverk och ekologiska matvaror pågick under hela dagen, och under tre timmar hade vi också en loppis med barnprylar som blev mycket välbesökt. Tyvärr ställde tre spännande utställare in sin medverkan i sista stund, vilket gjorde att vi gick miste om möjligheten att visa fram nya tekniska lösningar som elcyklar och solceller. Deras medverkan hade kunnat ge en bredare bild av omställning.

vattenfall_01

Klimataktion Halmstad genomförde en aktion för att stoppa Vattenfalls försäljning av brunkol. Bilderna som togs under dagen skickades sen till Stefan Löfven.

Ekonomi & marknadsföring

Evenemanget var gratis att medverka i för utställare, hantverkare och andra som ville delta genom att visa fram någon verksamhet som är kopplad till omställning och hållbarhet.

Barnloppisen kostade dock 50 kronor att delta i, eftersom vi ville försäkra oss om att de anmälda faktiskt kom. Vi fick också ekonomiskt stöd  av Museet till föreläsarna! Alla arrangörer arbetade helt ideellt. Vi tog oss också specifika uppdrag under dagen (en PA-ansvarig, en barnloppis-ansvarig osv).

Barnloppisens anmälningsavgift finansierade notiser i Hallandsposten. Vi hade två olika Facebook-events, en för själva Framtidsfesten och en för Barnloppisen, som uppdaterades flitigt med info och delades i relevanta grupper. Affischer fick vi utskrivna av Studiefrämjandet och Hallands konstmuseum och alla arrangörerna såg till att sätta upp och sprida dem på olika platser i Halmstad. Evenemanget fanns även med i konstmuseets programblad och i HP kalendern. Museet bjöd även på en annons i lokaltidningen 7dagar.

Vi försökte med ett pressutskick skapa intresse i förväg men fick inget riktigt napp. Hallandsposten skrev en notis (Hallandsgården firade för en hållbar framtid) men kanske hade de behövt mer info. Framtidsfesten handlar ju inte bara om hemslöjd …
Halmstad 7dagar hade en helsida med mingelbilder från dagen, men skrev inget om budskapet eller aktiviteterna.

IMG_0663

Barnloppisen var mycket uppskattad och lockade många besökare.

Framtiden

Vi hoppades att vår omställningsgrupp skulle uppmärksammas och på det viset växa med fler glada själar men då vi alla var väldigt fokuserade på att arrangera dagen glömde vi kanske marknadsföra oss själva?

Det vore självklart väldigt roligt om Framtidsfesten blev en årlig tradition, men Omställning Halmstad  behöver kanske växa lite mer om vi ska hinna och orka med något mer än framtidsfesten på ett år.

Sakta men säkert samlar vi kunskap och erfarenheter. Vi är alla stolta och glada över att med så små medel ha arrangerat en så rolig dag tillsammans.

IMG_0656

Stadsodlingsföreningen Linehedsodlarna adopterade bort plantor för att uppmuntra besökare till eget odlande.

Det här inlägget postades i Framtidsfest och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *